Serile de Jurnalism și Fotojurnalism

(RO only) Picture Factory vă invită să participați la seria de prezentări și workshop-uri de jurnalism și fotojurnalism pe care o vom începe din 11 aprilie, 2017. Într-un concept nou, “Serile de jurnalism și fotojurnalism” vă propun o incursiune în lumea din spatele aparatelor de fotografiat și a cuvintelor scrise, pentru a vă ajuta să descoperiți cum sunt create imaginile și textele, și să întelegeți elementele care stau la baza creării lor.
Moderatori și traineri Cristina Irian și Andreea Tănase.

Workshop-ul este conceput în două părți, prima parte fiind rezervată prezentării portofoliului invitatului nostru și discuțiilor cu acesta, la prima întâlnire avându-l alături de noi pe Vadim Ghirda, fotograf al Agenției Associated Press și câștigător al premiului World Press Photo la categoria Contemporary Issues – Second Prize, Singles, ediția 2017, care ne va vorbi despre fotografia de agenție de presă.

În cea de-a doua parte, vom face un exercițiu de observație in situ, în grupe de câte 2-4 persoane pe spațiu, în funcție de numărul de participanți, observație și fotografiere perimetru strabilit, identificare lucruri ciudate din spațiu, obiecte, pericole, simulare de zgomot, lumină, descriere în grup a elementelor observate.

Participanții la workshop vor realiza două fotografii pe grupă, pe care apoi le vor prezenta și analiza (descoperirea elementelor de pericol din perimentrul obsevat, stabilit și comunicat în fișa de observație, obiectivul observației etc.). Fiecare grupă va avea un obiectiv diferit de analizat și un timp de observație și fotografiere fix.

Vă anunțăm că în timpul workshop-ului vor apărea evenimente neprevăzute, deci trebuie să fiți pregătiți pentru orice lucru mai puțin obișnuit care se va întâmpla în timpul evenimentului și să țineți cont de el, pentru că îl vom folosi în exercițiul de observație.

Primul eveniment din cadrul “Serilor de Jurnalism și Fotojurnalism” va avea loc în data de 11 aprilie 2017, la FABRICA Pub, la etaj, între orele 18.30 -21.30.
Taxa de participare este de 70 de lei.

Desfășurătorul programului este următorul:
1 / 1.30 oră – prezentare portofoliu invitat
15 minute pauză
Partea a doua – Workshop – Exercițiu vizual
10 min. Stabilire grupe și fișe de explicații
30 min. Observație și fotografiere
15 min. Discuție trasee observate/perimentru/descoperiri/descrieri/ lucruri omise/ concluzie observație
25 min. Încarcare foto și discuție pe fotografii în funcție de obiectiv.

Înscrierile se vor face prin e-mail, la adresa: andacam@gmail.com, urmând ca noi să vă trimitem un mesaj de confirmare a rezervării și detaliile suplimentare.


Andreea Tănase este documentarist și fotojurnalist independent cu o experiență de peste 10 ani în fotografia de presă. A abordat subiecte diverse, de la știri, la reportaje sociale și fotodocumentare și s-a apropiat de contextul social și cultural românesc. A lucrat pentru Evenimentul Zilei și Cotidianul, printre alții, și a colaborat cu reviste și agenții foto din țară și străinătate. Fotografiile și reportajele ei au fost publicate în: National Geographic România, Geo România, Foreign Policy România, Intact Images, British Photo Agency, Mediafax, F64, Ostphoto, Amnesty International Journal, Die Welt, Die Tageszeitung, Agence France-Presse, European Press Agency sau Die Presse.

Andreea Tănase a documentat comunitatea armenilor din România și este autoarea albumului de fotografie ”Armenians in Romania. The Stories of the People Close to Us”, publicat în anul 2015 și editor-coordonator al albumului aniversar ”Biserica Armenească din București”, publicat în anul 2016.

Andreea Tănase este câștigătoarea ediției din anul 2016 a concursului internațional de fotografie ”A Europe of Diasporas”, a participat și vernisat numeroase expoziții personale și de grup în România, Armenia, Belgia, Bulgaria, Italia, Grecia.

Andreea Tănase a absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice a Universității Ecologice din București, a urmat cursurile New York Institute of Photography, USA, cursurile de fotojurnalism organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent din București și a absolvit un Master în Managementul Informației în Combaterea Terorismului la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” din București.

www.andreeatanase.com
www.armeniansinromania.com


Cristina Irian

A. Cercetare
Cristina este doctorand în cadrul UNARTE, Istoria şi Teoria Artei, cu o lucrare de cercetare în domeniul muzeologiei, respectiv arhive de fotografie şi procese de digitizare. Cristina a studiat antropologie vizuală la Bucureşti (Master Studii Vizuale şi Societate, SNSPA) şi Perugia (Facultatea de Antropologie, Universita’ degli Studi UniPg), ea făcând parte din echipe multidisciplinare care au desfăşurat cercetări antropologice în comunitaţi urbane din Italia şi Albania.

Cristina face parte dintr-un grup de documentare vizuală Fântânile – monumente vernaculare, compus din cercetători şi fotografi, care îşi propune identificarea, recuperarea istoriei şi fotografierea fântânilor istorice din mediul rural din Oltenia.

Un proiect personal de arheologie vizuală, o cercetare urbană la intersecţia dintre fotografie şi antropologie desfășurat în București, a fost publicat anul trecut în Portugalia, Univeristatea de Artă din Porto. /Encounters with Photography / FLUP 2015 Urban Body. Scopul proiectului este de a căuta şi a ordona urme existente pe suprafeţele zidurilor citadine în funcţie de materialele din care ele sunt compuse, de a le înţelege şi a atrage atenţia asupra acestui tip de arheologie urbană, cât şi de a pune în discuţie valoarea ei estetică.

Documentare şi contribuţie la realizarea a două volume de fotografie ale fotografului craiovean Victor Boldâr.
07.05.75 Impresii – Henri Cartier-Bresson în Oltenia. Fotoreportaj Victor Boldâr este un volum fotoreportaj, publicat în anul 2014, şi reprezintă o reconstituire a vizitei fotografului Henri-Cartier Bresson în Oltenia, prin memoriile şi fotografiile lui Victor Boldâr, cel care l-a însoţit în această incursiune în sudul României.
Victor Boldâr- Fotograful peliculei de cursă lungă a fost publicată în 2015 şi prezintă o colecţie de fotografii pe peliculă, realizate de Victor Boldâr, în sudul României, în anii 1960-1970. Volumul este structurat în patru părţi, cuprinzând fotografie din mediul urban, rural, oameni şi meserii şi evenimente festive.

B. Participări la expoziții de fotografie
Cristina a absolvit Şcoală de Fotografie “Fotopoetica”, sub îndrumarea prof. Francisc Mraz. Pe parcursul ultimilor 6 ani Cristina a participat cu fotografii la peste 20 de expoziţii organizate în România şi în străinătate. În 2012 a fost selectată şi a expus lucrări în cadrul proiectului ROD Romanian Designers. În 2013/2014 a vernisat și itinerat împreună cu Andreea Ciolacu la Sibiu, Craiova, Bucureşti, expoziţia de fotografie în trei părţi ALT.UNDEVA.AICI. A participat cu expozitii personale la doua ediții ale InnerSound New Arts Festival.

http://acirian.com/


Vadim Ghirda începe să lucreze ca fotograf al agenţiei Associated Press pentru Romania în anul 1990, acoperind numeroase evenimente interne și internaționale. A fotografiat evoluţiile sociale şi politice din România, proclamarea Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova şi Războiul civil din Transnistria, în perioada 1991-1992, mişcările de protest din Lvlov, Ucraina, în timpul evenimentelor ce au dus la răsturnarea liderului rus Mihail Gorbaciov.
În perioada 1992-1996, Vadim Ghirda a fotografiat Războiul din Bosnia şi Hertegovina şi intrarea trupelor internaţionale de menţinere a păcii, iar în anul 1996, mişcările de protest anti-Milosevic din Belgrad, Iugoslavia şi criza din Kosovo, 1997-1999. Lista fotografiilor realizate de Vadim în zone de conflict continuă cu bombardamentele NATO în Iugoslavia, în anul 1999, războiul civil din Republica Macedonia, evoluţia evenimentelor din Orientul Mijlociu – Israel şi Teritoriile Palestiniene, în perioada 2001-2004, Războiul din Irak, în anul 2005.
Recent, Vadim a documentat preluarea Crimeei de către Rusia, conflictul din estul Ucrainei și bombardamentele inițiate de Statele Unite ale Americii împotriva Grupării Statul Islamic, în orașul sirian Kobani.

De-a lungul carierei, fotografiile lui Vadim Ghirda au fost premiate în cadrul mai multor concursuri: Associated Press Managing Editors Award în anii 2000, 2001 şi 2003, Editor and Publisher Photo Contest First Prize, în anul 2001 (imagine de presă cu peste 200.000 de publicări); National Headliner Awards First Prize, în anul 2002, Atlanta Photojournalism Seminar 1st Prize, în anul 2007 și 2015, Clarion Prize în anul 2008, US National Press Photographers Association 1st Prize, în anul 2013.

Anul acesta, Vadim Ghirda a câștigat premiul al doilea la categoria ”Contemporary Issues” în cadrul celui mai important concurs de fotografie din lume, World Press Photo. Fotografia sa, intitulată ”Migrant Crossing” spune povestea unui grup de refugiați care, în martie 2016, după ce au părăsit o tabără supraaglomerată de la granița greco-macedoneană, încercau să se îndrepte către nord traversând albia râului Mala Reka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *